Magnez w diecie – kiedy i w jakiej formie go uzupełniać?

Magnez to jeden z najczęściej suplementowanych składników. Na jego niedobory narażone są zarówno osoby nieprzywiązujące uwagi do zrównoważonej diety, jak i te bardzo aktywne. Jest on bowiem pierwiastkiem wspierającym działanie prawie wszystkich procesów niezbędnych do odpowiedniego funkcjonowania komórek organizmu.

Jak rozpoznać objawy niedoboru magnezu?

Osoby, u których potwierdzono zbyt niski poziom magnezu, zazwyczaj skarżą się na przewlekłe zmęczenie, rozkojarzenie, skurcze mięśni, czy zaburzenia rytmu serca. Częstymi objawami są także bóle głowy oraz drżenia rąk lub powiek. Długotrwały niedobór magnezu może prowadzić do poważniejszych konsekwencji, takich jak wzrost ciśnienia tętniczego, zaburzenia depresyjne i lękowe, a także zwiększać ryzyko udaru mózgu.

Niedobór magnezu – jak mu zapobiegać?

Najlepszy magnez dla organizmu to ten naturalny. Jednak przyswajalność tego makroskładnika z diety to  jedynie 30-50%. Należy więc zwrócić uwagę na żywność, która jest nośnikiem największej jego ilości. Do tego typu produktów należą: gorzkie kakao, kasza gryczana, pestki dyni oraz różnego rodzaju orzechy.

Na co zwrócić uwagę, wybierając magnez?

Niestety, często nie jesteśmy w stanie upilnować dostarczania odpowiedniej dawki magnezu poprzez samą dietę.  Dla osoby dorosłej wynosi ona od 300 do 420 mg dziennie, w zależności od płci, wieku oraz cech unikalnych organizmu. W takim przypadku należy uzupełnić go w formie suplementu diety.  Najlepszy magnez to ten w postaci cytrynianu magnezu i mleczanu magnezu, których przyswajalność wynosi kolejno 90% i 80%.

Related Post